Cremes - reteta clasica cu crema fina de vanilie si foi de casa
nu se găsea budincă, pentru a prepara crema pe fast forward, ci trebuia pregătită, pe îndelete, din ouă. Și nu orice fel de ouă, nici din acelea nu se prea găseau de cumpărat, așa că mama ne pregătea crema din ouă crescute la țară, cu drag și grijă de bunicii noștri. Iar laptele era întotdeauna adus la bunici, de la văcuțele pe care noi, copiii, în vacanțele de vară, le duceam la pășunat în „târg”, seara, după ce se întorceau de la islaz sau de pe coastă. Târgul era locul în care se organiza, o dată pe săptămână, piața și, totodată, locul pe care era așezat terenul de fotbal al satului. „Târgul” era aproape de apa ce curgea prin sat, în „rât”, așa că, indiferent cât era vara de secetoasă, iarba era mereu verde și proaspătă. Dar să revenim la ale noastre. Mama ne pregătea cremeșul de la zero, pornind de la foile care se desprind foițe-foițe, până la crema fină, de vanilie. Eu am îmbunătățit un pic rețeta de cremă, am folosit zahăr brun și amidon alimentar, dar când eram noi copii se folosea doar zahăr și făină. Am adăugat și frișcă, care era o super raritate atunci când eram noi
copii. Dar puteți alege să nu adăugați și frișca, dacă nu preferați.
În orice caz, această rețețetă este delicioasă, crema foarte fină de vanilie se îmbină perfect cu frișca și foietajul fraged.
Eu pregătesc mereu această prăjitură, în amintirea timpurilor trecute și atunci când primesc de la rudele de la țară lapte proaspăt, a cărui gust nu a fost modificat prin pasteurizare sau degresare 😊.Ingrediente:
Pentru foietaj:
- 3 gălbenușuri
- 160 grame smântână
- 1 lingură zahăr
- făină cât cuprinde (trebuie să aveți un aluat tare)
- 100 de grame făină cu 70 grame untură
Pentru crema de vanilie:
- 10 gălbenușuri
- 90 grame zahăr brun
- 70 grame amidon alimentar
- 600 ml lapte
- 4 pliculețe zahăr vanilinat
- 1 linguriță esență vanilie
- opțional - coaja de la 1 lămâie
- 5 albușuri
- 50 grame zahăr brun
- 30 grame zahăr tos
- Extra 400 ml frișcă cu minim 30% grăsime
Mod de preparare:
1. Pregătim aluatul din cele 3 gălbenușuri de ou, 160 grame smântână, 1 lingură zahăr și făină cât
cuprinde. După ce amestecăm compoziția, aceasta se scoate pe masa de lucru și se frământă, încorporând făină până când aluatul devine foarte tare si dens.
cuprinde. După ce amestecăm compoziția, aceasta se scoate pe masa de lucru și se frământă, încorporând făină până când aluatul devine foarte tare si dens.
2. Aluatul se întinde într-o foaie subțire (va fi destul de mare) și se unge cu cele 100 de grame de făină amestecate cu untura. Recomand ca untura să fie la temperatura camerei, pentru a fi mai ușor de întins pe foaia de aluat.
3. După ce am întins untura pe toată suprafața aluatului, îl rulăm, iar rola obținută o împăturim de trei ori, așa ca în imagine. Dăm aluatul la frigider minim 1 oră.
5. Coacem fiecare foaie pe fundul tăvii întoarsă, pentru 15-20 de minute, la 180 grade celsius, sau până când capătă o culoare
aurie (cam așa ca în imaginea alăturată).
aurie (cam așa ca în imaginea alăturată).
6. În timp ce foile se răcesc, începem să pregătim crema. Amestecăm foarte bine, cu mixerul, cele 10 gălbenușuri, cu 90 grame zahăr brun, pliculețele de zahăr vaniliniat, esența de vanilie și cele 70 de grame de amidon, până devin albe și își dublează volumul.
7. Încălzim laptele până dă în fierbere. Turnăm compoziția de gălbenușuri în laptele fierbinte și amestecăm continuu, la foc mic, până se întărește.
8. Luăm crema de pe aragaz și o punem la răcit, în apă rece.
9.Între timp, pe bain marie, amestecăm albușurile cu 30 grame zahăr tos și 50 grame zahăr brun, până ajung la o temperatură de maximum 80 grade celsius (eu le amestec până se topește zahărul și apoi o
mai țin 1-2 minute pe aragaz).
mai țin 1-2 minute pe aragaz).
10. După ce zahărul s-a topit, batem albușurile spumă cu mixerul, până când s-au răcit și obținem o spumă densă.
11. Adăugăm albușurile în crema răcită de gălbenușuri, câte o lingură odată și amestecăm cu grijă, să nu se taie crema.
12. Batem frișca spumă.
13. Punem una dintre foi în tavă, adăugam crema de vanilie și apoi frișca. Cealaltă foaie o sfărâmăm bucățele și o presărem peste frișcă. Pudrăm cu zahăr pudră.
Să vă fie bine!
Comentarii
Trimiteți un comentariu