Gomboti cu prune deliciosi


 


Gombotii cu prune sunt una dintre mâncărurile mele preferate. Amestecul dintre aluatul moale și pufos cu cartofi și prunele dulci și zemoase este unul deosebit. Iar pesmetul prajit presărat pe deasupra fac ca aceștia să se topească în gură 😋. Sunt periculoși de buni 🤭



Ingrediente:

  • 800-1000 grame cartofi albi, fierți în coajă 
  • 1 lingura gris
  • 2 ouă 
  • Făină cât cuprinde, cca 250-300 grame

  • 10-15 prune
  • 150-200 grame zahăr
  • 2 lingurițe scorțișoară 
  • 300 grame pesmetul prajit în 100 grame unt


Mod de preparare: 

1. Se pun la fiert cartofii, neapărat în coajă!Daca aveți, sunt de preferat cartofii de grădină și nu din comerț. Gombotii vor fi mai gustoși cu cartofi de grădină 😇. 


2. Se scot sâmburii din prune și se pune, în mijlocul fiecăreia, câte 1 linguriță de zahăr amestecat cu scorțișoară. Se pun deoparte. (Calitatea prunelor este f importanta, precum și a cartofilor folosiți ! Și categoric trebuie folosite prune de gradina, coapte în tihnă și nu culese verzi, precum cele din comerț..Eu am stricat o porție de gomboti, deoarece am folosit prune din comerț și tare rău mi-a părut, după toată munca depusă 😔).

3. Se prăjește pesmetul în untul încins,  amestecând continuu până când acesta devine auriu.


4. Se pune la fiert apa cu 1 linguriță de sare într-o oală întinsă de 4-5 litri.

5. Cartofii fierți se decojesc și se dau pe răzătoarea mică! E f important sa fie cât mai mărunt sfărâmați, altfel nu vor ieși cum trebuie! Se adaugă ouăle,  grisul și făina și se frământă. Aluatul trebuie să aibă o consistență mai densă, pentru a putea fi ușor  de modelat. Acesta va fi f lipicios, dar se va lucra cu făină. 

6. Se pregătește o planșă pe care se presară 


făină.  Separat, se pregătește o farfurie cu făină,  pe care o vom utiliza la modelarea gombotilor.

7. Cu mâinile date bine prin făină,  se ia o bucată de aluat, de dimensiunea unei piersici. Lucrând cu făină,  acesta se întinde,în palmă, iar în mijloc se pune pruna. Apoi se aduna marginile aluatului și se formează bila de gombot. Se da f bine prin făină  și se așează pe planșa pregătită anterior.

8. Se continuă cu formarea de gomboti până 


când avem pregătiți cca 6-8 bucăți. Ii punem la fiert în apa care clocotește și când vedem ca se formează bule, reducem flacăra și îi lăsăm să fiarbă, sub capac 5-7 minute de când se ridica la suprafață. Ii verificam din când în când, deoarece dacă îi lăsăm prea mult la fiert se vor împrăștia!

9. Între timp ne întoarcem la format și restul


gombotilor. Dacă aluatul s-a înmuiat prea tare, se mai încorporează 2-3 linguri de făină! și apoi se continuă cu prelucrarea aluatului. Procedăm ca mai sus pentru modelarea gombotilor.

10. După ce gombotii au fiert, se dau prin pesmetul prajit. Opțional se poate adăuga zahăr sau scorțișoară. 


Sunt delicioși,  eu nu mă pot opri din mâncat.

Să vă fie bine!






Comentarii

Postări populare