Castella - pandispan japonez
|
|
Și totuși, nu m-am putut abține să nu încerc. Și da, a meritat. Blatul super pufos și textura umedă a acestuia, fac acest pandișpan unul din preferatele mele, și, ceea ce e și mai special, e faptul că acesta poate fi consumat ca atare, nefiind necesar să fie umplut cu o cremă. De fapt, în Japonia, țara de origine a acestuia, castella este o prăjitură în sine, nu doar un blat. Dar de îndată ce l-ai gustat, realizezi și de ce: ingredientele simple și amestecul de ou, lapte, unt și vanilie fac acest desert o delicatesă.
Ingrediente pentru tava de 20cm/20cm:
- 70 de grame făină
- un vârf de sare
- 2 lingurițe miere
- 1 linguriță esență vanilie sau 1 plic zahar vanilinat
- 70 grame unt
- 80 ml lapte
- 5 ouă
- 90 de grame de zahăr
- 8 ouă
- 130 grame făină
- 130 grame unt
- 130 grame lapte
- 2 lingurițe miere
- 1 plic zahar vanilinat
- 130 grame zahăr
Mod de preparare:
1. Se cerne făina într-un vas.
2. Untul , împreună cu laptele se pun pe aragaz și se încălzesc, până când se topește untul.
3. Amestecăm compoziția de lapte și unt cu
făina. Apoi adăugăm câte un gălbenuș, amestecând cu telul până la încorporare, după fiecare(este același procedeu ca la eclere). Încorporăm esența de vanilie și mierea. Punem deoparte.
4. Mixăm cu robotul albușurile cu un strop de sare, iar când apar primele bule de aer (înainte de a-și schimba culoarea și a deveni albe), adăugăm 1/2 din cantitatea de zahăr și mixam cca 1 minut, iar apoi adăugăm și restul de zahăr. Continuăm să mixăm albușurile, până când acestea devin albe, dar avem grijă să nu mixăm prea mult. Pentru această rețețetă nu trebuie ca albușurile să fie mixate f tare, ca la bezea. Albuşurile au fost mixate suficient atunci când dacă ridici mixerul, vârful format de albușuri nu rămâne tare, ci se întoarce, precum în imaginea de mai jos .
5. Se pun 3 linguri din albușurile bătute spumă, în crema de făină și gălbenușuri. Se amestecă până la încorporare.
6. Se toarnă toată crema de gălbenușuri peste albușurile bătute spumă, amestecând ff ușor, cu mișcări largi. Aveți mare grijă să nu amestecați prea mult!
7. Se toarnă compoziția într-o tavă de 20/20 cm, tapetată cu hârtie de copt. Această tavă se așează într-o tavă mai mare, în care se pune apă fierbinte. Vom coace pandișpanul pe abur, timp de 60 de minute, în cuptorul preîncălzit la 150 grade Celsius.
Să vă fie bine!
Mai jos găsiți un scurt video cu rețetă. Apăsați săgeată pentru a vizualiza.
Comentarii
Trimiteți un comentariu